Overpeinzingen van een Leider

Overpeinzingen van een Keizer

Marcus  Aurelius Antoninus werd geboren in 121 en stierf in 161 na Christus. In zijn dagboeken liet hij een groot aantal overpeinzingen na die ook vandaag de dag nog actueel zijn. Een ervan is het volgende citaat:

Bedachtzaamheid

“Wees ieder moment bedachtzaam als een Romein en als een man die alles wat hij onder handen heeft met volmaakte, simpele waardigheid uitvoert; wees altijd vol mededogen, onafhankelijk en rechtvaardig en ban alle andere gedachten uit je geest. Als je iedere handeling kon verrichten als was het de laatste, en je geest leeg kon maken van alle nalatige gedachten en emotionele reacties, als je hypocrisie, zelfzucht en bitterheid kon vermijden, dan zou je jezelf vrij kunnen maken en niet meer ontevreden zijn met het leven dat je is toebedeeld.
Je weet hoe weinig je eigenlijk nodig hebt om een leven te leiden dat in kalme overpeinzingen verloopt. Want als je zo leeft, zullen de goden niets meer van je vragen.”

Hoewel deze gedacht inmiddels bijna 2000 jaar oud is, heeft deze niet aan actualiteit ingeboet.

Verbazing, verwondering en verbijstering

Kijkend en luisterend naar de leiders van ons land en de rest van de wereld val ik van de ene verbazing in de andere. Zij rollen over elkaar heen met wapengekletter en oorlogstaal. Bommen en granaten in plaats van bedachtzaam handelen. Hals afsnijden in plaats van bedachtzaam handelen. Vechten voor de eigen positie in plaats van voor het grotere gemeenschappelijke belang, Waar hebben wij zulke leiders aan verdiend? Of is het zo dat elk volk de leiders krijgt die het nodig heeft?

Leiderschap of ebola; wat is erger?

Ebola wordt gezien als een zeer besmettelijke ziekte die inmiddels vele slachtoffers heeft gemaakt. De wereld doet langzaam en onzeker haar best deze ziekte het hoofd te bieden. Het lijkt alsof de economische belangen niet groot genoeg zijn om echt in beweging te komen. Wanneer beginnen we het hoofd te bieden aan de breed verspreide en besmettelijke gevolgen van falend leiderschap?

Bent u een Leider?

Als u leider bent in welke hoedanigheid dan ook, dan raad ik u aan de overpeinzing van de ouder keizer er nog eens op na te lezen.

Bent u een lijder?

In dat geval raad ik u aan uw leiders te attenderen op het gedachtegoed van de oude keizer. Maan uw leiders tot bedachtzaamheid en verdraagzaamheid. Maan uw leiders tot het maken van verbinding met de ander en maan uw leiders tot vergevingsgezindheid. Maan uw leiders meer te zoeken naar waarom de ander meer gelijk zou kunnen hebben dan zij zelf. Leer uw leider om te gaan met diversiteit.

Ik wens u veel bedachtzaam leiderschap!

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *