,

Urgentie bij veranderen

Urgentie bij veranderenStrip-veranderen

Vaak ervaren mensen een wens om te veranderen en rationeel willen ze dat dan ook echt. Ze maken plannen en doelstellingen en bepalen een datum waarop ze beginnen met het uitvoeren van hun plannen. Na enkele weken en soms zelfs al na een paar dagen ontdekken ze dat het nieuwe ook niet alles is en stoppen ze met hun goede pogingen.

Herkent u dit?

Het is niet vreemd als u dit herkent; het is ons allemaal wel eens overkomen. Zo gaat het ook vaak bij veranderingen in bedrijven en organisaties. De belangrijkste reden van het mislukken van de gewenste veranderingen is meestal dat er onvoldoende besef was van urgentie. De reden om te veranderen was niet helder en niet stimulerend genoeg. Daar komt vaak bij dat het niet veranderen lekker comfortabel is en schijnbaar onvoldoende prikkelt om echt te veranderen.

Dat kan ook anders

Als u iets wilt veranderen in uw leven of op uw werk moet er dus eerst een diep gewortelde wens zijn om dit ook echt te bereiken. De gedacht dat het blijft zoals het nu is moet meer pijn doen dan de angst voor de verandering of het onzekere van het nieuwe onbekende.

Creëer urgentie

Om een sterkt gevoel van urgentie te creëren is hier een eenvoudige maar effectieve methode.

Ga ergens rustig zitten en bedenk hoe uw huidige situatie is. Vorm er een zo levendig mogelijk beeld van. Sluit uw ogen en verbeeld u dat er de komende 5 jaar niets verandert. Hoe ziet uw leven er dan over 5 jaar uit. Ga na wat dat emotioneel met u doet, maar ook sociaal, financieel, op het gebied van gezondheid en vitaliteit. Maak dit beeld zo compleet mogelijk. Hoor de mensen in uw omgeving tegen u praten luister naar at ze over u zeggen, eervaar het gevoel dat bij deze situatie hoort. Geef het kleur en zorg dat u er deel van uitmaakt. Bekijk het niet van een afstand maar sta er midden in.

Als u een beeld heeft van uw situatie over 5 jaar, ga dan opnieuw 5 jaar verder en herhaal dit proces. Doe dat nogmaals met 15 en met 20 jaar. Waarschijnlijk voelt u zich niet heel erg goed en zit u wat in elkaar gezakt.

veranderenOpen dan uw ogen en haal even diep adem, schud dit vervelende gevoel van u af en veronderstel nu dat u wel gaat veranderen. U onderneemt in gedachten alles acties die u zich voorneemt. Sluit opnieuw uw ogen en vorm een beeld van uw leven over 5 jaar waarbij alle acties die u zich had voorgenomen perfect zijn uitgekomen. Hoe ziet u leven er dan uit. Herhaalt dit met 10, 15 en 20 jaar. Maak opnieuw alles zo levendig mogelijk. Hoor, zie, voel, proef en ruik uw nieuwe leven. en open daarna weer uw ogen.

Voelt u het verschil tussen veranderen en blijven doen wat u altijd heeft gedaan? Als u geen verschil of slechts weinig verschil ervaart, is het waarschijnlijk niet belangrijk genoeg. In heet geval dat u een zeer sterk verschil ervaart kan dit uw gevoel van urgentie versterken. U kunt deze oefening zo vaak herhalen als u wilt of te weten waarvoor u ook alweer doet.

Ik wens u veel plezier op uw weg.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *