, ,

Meedoen of winnen

meedoen en winnen

“Meedoen is belangrijker dan winnen!”olympische vlag

Het is een van de motto’s van de Olympische spelen. Voor Nederland de meest succesvolle spelen tot nu toe! Een zeer groot compliment voor alle sporters en coaches!!

Valt er wat te leren?

De evaluaties van de spelen zullen een dezer dagen wel op gang komen en natuurlijk wil iedereen weten hoe is het gekomen en wat moeten we doen om dit over 4 jaar te evenaren of zelfs te overtreffen? De vraag die ik bij jou als leider neer wil leggen is wat kun jij leren van deze spelen en de successen van de sporters?

Hebben de Polen gewonnen of verloren?

De Poolse dames besloten in de finale van de ploegen achtervolging om hun reserve in te zetten die op papier minder sterk zou zijn dan een van de andere dames. Zij schaatsten schijnbaar op hun gemak naar een tweede plaats. De reden hiervoor was dat zij vooraf hadden ingeschat dat het winnen van de finale een onhaalbare klus zou zijn. Zij kozen ervoor de reserve in te zetten omdat in Polen een sporter met een Olympische medaille financieel gesteund wordt en een groot aanzien geniet. Hebben zij nu verloren of toch gewonnen?

Wat doet het ertoe?

Schijnbaar zijn er ook andere dingen belangrijk dan de gouden medaille. Elke sporter en ook elke leider en medewerker maakt deze afweging voor zichzelf. Sven Kramer kon aanvankelijk niet blij zijn met zijn tweede plaats op de 10 kilometer, terwijl Carien Kleibeuker zeer blij was met haar bronzen plak op de 5000 meter. De verwachtingen en overtuigingen die je hebt hebben grote invloed op de emotie die je ervaart na afloop bij het behalen van het resultaat. Zo is het in het dagelijks leven ook!

Verwachtingen leiden tot teleurstellingen

We kunnen veel leren van de sporters die beladen met medailles zijn terug gekomen. Allereerst lijkt het, dat als het resultaat overweldigend is, niemand meer maalt om het proces op weg er naar toe. Het doel lijkt de middelen te heiligen totdat de euforie is weggeëbd. Onze verwachtingen zijn gebaseerd op onze behoeften. Meestal zijn we ons van deze laatste niet zo erg bewust, maar ze zijn er wel degelijk. Door jezelf meer bewust te worden van behoeften en verwachtingen en deze goed te managen kunnen we onze teleurstellingen verminderen. Het is echter ook en misschien wel vooral handig om onze gewenste resultaten te bereiken. Dat is wat de Olympische sporters de afgelopen jaren hebben gedaan en blijven doen.

Hoe doen ze dat toch?olympische ploeg 2014

Wat we vooral kunnen leren van de sporters is de manier waarop zij zich hebben ingezet om hun resultaten te boeken. De manier waarop zij dat doen is kort als volgt samen te vatten.

 • Weet wat je wilt en wat je kunt en wat je nog niet kunt
 • Zorg dat je een helder doel voor ogen hebt (visualiseren en imagineren), houd dit voortdurend helder voor ogen en weet vooral ook waarom je dit wilt
 • Vertrouw erop dat je dit doel zult behalen
 • Deel dit doel met je omgeving
 • Zorg voor een omgeving die je helpt en steunt jouw doel te bereiken
 • Plan en organiseer alles wat nodig is om het doel te bereiken
 • Ga aan de slag, werk hard, werk hard en werk hard
 • Laat je niet van de wijs brengen
 • Evalueer tussentijds en stuur bij
 • Werk hard, werk hard en werk hard
 • Vier je successen en geniet

Leiderschap is net topsport

De vergelijking tussen topsport en leiderschap wordt vaak gemaakt. Veel voormalig topsporters verdienen er zelfs een goede boterham mee om leiders en ondernemers  hun verhaal te vertellen. Meestal komt de essentie aan op de bovenstaande punten.

Ondernemers en de omstandigheden

“Ja maar”, hoor ik ondernemers dan zeggen, “bij ons is dat allemaal anders en werkt het niet zo. Wij hebben te maken met crisis, teruglopen consumenten vertrouwen etc.” Hoever denkt u dat Sven Kramer, die hier symbool staat voor alle topsporters zou zijn gekomen als hij had gezegd: “Mijn schaatsen zijn krom en niet scherp, het is zover vliegen naar Calgary, ik ben zo lang van huis bij die wedstrijden. . . . . . ?”

Meedoen of winnen?

Gaat jij voor het meedoen of ga je toch voor het winnen? Beide is mogelijk en van beide kun je gelukkig worden afhankelijk van je verwachtingen en je behoeften. Hoe het ook zij, in beide gevallen is er werk aan de winkel!

Weet wat je wilt, waarom u dat wilt, wat ervoor nodig is, ga aan de slag, hou vol en geniet!

Ik wens je veel plezier en uithoudingsvermogen!

5 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *