De wil om te veranderen


verander je leven
Als je als mens iets in je leven wilt veranderen en dan hebben we het niet alleen over het roer volledig omgooien, maar ook soms over kleine gewoontes die je liever niet meer zou hebben, moet je daarvoor wel een goede reden hebben. Als die reden er niet is zal het je zeer waarschijnlijk niet lukken! Je hebt die gewoonte die je nu hebt niet voor niets. Ooit had je een goede reden om de dingen op die manier te doen en het biedt je schijnbaar nu nog steeds het nodige voordeel anders was je er allang mee gestopt!

Doelen realiseren

Er is veel geschreven over het waarmaken van doelen, de manier om snel miljonair te worden, carrière te maken of de ideale methode om een gelukkig en fantastisch leven te leiden. Elke auteur die welke methode dan ook heeft bedacht beweert dat zijn of haar methode werkt. Dat klopt meestal ook wel als je precies doet wij zij van je vragen en dat lang genoeg volhoudt. Waarom is dan niet iedereen miljonair en waarom is niet iedereen gelukkig?

Op deze vragen zijn veel verschillende antwoorden mogelijk en elke situatie blijkt altijd anders te zijn en daarom is het nagenoeg onmogelijk een algemeen antwoord op deze vraag te geven. Wel blijkt dat bij veranderingen, want daar gaat het dan om, mensen in eerste instantie iets erg graag willen, ervan overtuigd zijn dat ze het kunnen, er ook aan beginnen, maar tussentijds afhaken. Vreemd genoeg weten ze dan ook nog een goede reden te geven voor het afhaken. Let wel, wij begrijpen het maar al te goed dat mensen soms ergens mee stoppen terwijl ze het eerst erg graag wilden. Het is ons ook meermalen overkomen!

Wel of geen urgentie

In de meeste situaties blijkt dat de reden om te stoppen gezocht moet worden in het besef van de urgentie om te veranderen. Soms wil je iets heel erg graag, je verlangt er naar en bent bereid om er alles aan te doen om het ook waar te maken. Terwijl je aan de slag gaat lopen de dingen dan anders dan je verwacht had en valt hetgeen je ervoor moet doen tegen. Soms blijkt dat je bang bent voor het nieuwe of dat je er diep van binnen eigenlijk toch niet in gelooft dat jij dat ook zou kunnen. Er hoeft dan maar een beetje tegen te zitten en mensen stoppen met wat ze eerst vast besloten waren waar te maken. Dat is jammer en leidt in bijna alle gevallen tot extra teleurstellingen en bevestiging van wat je al dacht: jij kunt het niet, stop nu toch eindelijk eens met proberen. De kans dat je het een volgende keer weer probeert wordt steeds kleiner!

Dat is jammer en vaak ook niet nodig. Tegenslag is feitelijk bedoeld om het geloof in jezelf op de proef te stellen. Hoe graag wil je iets en wat ben je bereid daarvoor te doen. Eigenlijk zou het zo moeten zijn dat de angst om niet veranderen sterker voor je is dan de angst om wel te veranderen. Met andere woorden: het niet veranderen zou je meer pijn moeten bezorgen dan de gedacht aan het veranderen. Veranderen zou je dus plezier moet brengen. Door het pijn en plezier principe ontstaat een gevoel van urgentie. Urgentie zet mensen aan tot daden en daden leiden tot resultaten. Niet altijd direct wat je wilt maar altijd resultaat. Is het resultaat nog niet het gewenste, dan noemen we dat uitgesteld succes! Dan sturen we bij en gaan we opnieuw aan de slag!

Hoe zit het met jou

Ga voor jezelf eens na wat jij allemaal graag zou willen. Bepaal dan eens wat het voordeel zou zijn als je dat daadwerkelijk bereikt en bepaal ook eens wat het voordeel zou zijn om dat niet te bereiken. Doe dat ook voor de nadelen en maak dan de balans op.

Klik op de MP 3 hieronder om een uiterst krachtige oefening te doen die je helpt met oude gewoontes te breken en aan de slag te gaan met nieuwe gewoontes.

[podcast]http://www.zininleiderschap.nl/wp-content/uploads/2013/12/pijn_plezier.mp3[/podcast]

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *