,

De egocentrische mens

Iedereen doet uiteindelijk alles uitsluitend voor zichzelf

Moeder Teresa

De mens is graag onbaatzuchtig en barmhartig, alhoewel niet allemaal maar toch wel veel mensen. Wij geloven overigens in het goede van de mens! Desondanks geloven wij er ook in dat mensen alle dingen die zij doen uiteindelijk alleen en uitsluitend voor zichzelf doen. Is de mens hierdoor dan een egoïstisch wezen? Een beetje wel, maar de vraag is of dat erg is.

Moeder Teresa

Moeder Teresa staat bekend als een toonbeeld van naastenliefde, ontving de Nobelprijs voor de Vrede en werd na haar dood zalig verklaard. Mee eer zou je niet kunnen krijgen en het komt haar toe. De vraag is echter wat haar dreef om te doen wat zij deed en voor wie deed zij dit uiteindelijk. Let wel: wij hebben op geen enkele manier kritiek op Moeder Teresa, maar vragen ons slechts af waarom en hoe kunnen we haar gedrag verklaren in het licht van de vraag of mensen nu onbaatzuchtig of toch meer egoïstisch zijn.

Onbaatzuchtig of egoïstisch

10020_hulp_bij_egoisme_mMoeder Teresa is geboren in 1910 in Skopje in een streng katholiek gezin. In 1928 vertrek zij naar Ierland en in 1929 naar India met als doel “het goede te doen in de alledaagse dingen”. Zij wordt uiteindelijk ziek en moet het rustiger aan gaan doen. Op 10 september 1946 reist zij met de trein in India naar Darjeeling en ontvangt tijdens een verschijning van Jezus een boodschap van God: “Geef alles op en volg Jezus om de allerarmsten te dienen”. Zij deed ging aan de slag om de belofte die ze had gedaan na te komen en heeft daar de rest van haar leven aan gewerkt. Terwijl zij bezig was haar ideaal na te streven en de dingen te doen die zij belangrijk vond deed zij voor veel mensen goede dingen en hielp aldoende veel mensen. In 1950 kreeg zij toestemming van de Paus om helemaal haar eigen ding te doen en gaat aan de slag om haar belofte na te komen en te werken om mensen in armoede te helpen.

Was dit nu een daad van onbaatzuchtigheid of egoïsme? Uiteindelijk deed Moeder Teresa haar uiterste beste haar ding te doen om de haar ideaal waar te maken. Je zou kunnen zeggen een egoïstische daad gericht op haar beeld van de ideale wereld en haar ideaal. was zij daarmee een egoïst? Nee natuurlijk niet. De vraag was echter of mensen gedreven kunnen worden door dingen van buiten zichzelf of juist door de dingen binnen zichzelf. Ik geloof in dat laatste. De buitenwereld kan een aanleiding zijn om iets te doen wat je diep van binnen zelf graag wilt en wat jij als ideaal ziet of ervaart.

Goede doelen

Geven aan goede doelen levert erkenning en waardering op. Waarom zou je je inspannen voor vluchtelingen in Syrië of andere oorlogshaarden. Doe je dat nu voor de mensen die je helemaal niet kent of toch meer voor je eigen gemoedsrust en de waardering die je daarvoor krijgt van je omgeving? Waarom willen mensen zich zo graag laten voorstaan op wat zij allemaal wel niet doen voor goede doelen? Bestaat altruïsme eigenlijk wel? Is de mens van nature wel zo onbaatzuchtig en altruïstisch?

De sociaal-psycholoog Dale T. Miller, hoogleraar aan de Stanford University heeft hier veel onderzoek naar gedaan en hoewel er geen hard wetenschappelijk bewijs lijkt te zijn, gaat hij er vanuit dat het egoïsme de mens is aangeleerd en dat wij van nature altruïstische wezens zijn. We weten dat alleen erg goed te verbergen. De participatiemaatschappij kan dus op ons rekenen.

Wat zijn jouw idealen?idealen

Heb je er al eens over nagedacht wat jouw idealen zijn en op welke manier je daarmee de wereld zou kunnen dienen? Leiderschap is het beste uit jezelf en uit anderen halen. Het begint echter bij jezelf.

Wat vind jij?

Ik daag je graag uit om eens te laten weten wat jouw idealen zijn door op dit bericht te reageren. Reageer ook gerust als je eens of misschien in te totaal niet eens bent met de stelling dat de mens een tamelijk egoïstisch wezen is.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *