,

Zin in Leiderschap

ZINgeving als hulpmiddel bij bezielend leiderschap

Viktor Frankl, overlever van de holocaust, stelt dat de mens alles aan kan als hij een zin aan het leven toekent. Hieruit volgt ook het omgekeerde, dat de mens zonder zin niet kan leven. 

Langzamerhand groeit het besef hoe belangrijk zingeving is in alle aspecten van het leven dus ook  in het werk. Zaken doen en zingeving leken lange tijd tegenover elkaar te staan maar daar komt steeds meer verandering in. Zingeving en zaken betekent een vertaling van dat wat er in het leven werkelijk toe doet naar het werk: wat wilt u bereiken en wat is uiteindelijk de zin van uw werk?  Zingeving is in vrijwel elk beroep te vinden.  Dat hoeft helemaal niet zweverig of ingewikkeld te zijn.
Klanten helpen aan de telefoon, of een product of dienst verkopen waar je zelf in gelooft en waarmee je iemand blij kunt maken, kan veel  voldoening geven. Zingeving ontstaat door kleine dingen:  een kelner die glimlacht als hij je jouw bestelling brengt, een postbode die door weer en wind gaat om jouw brief op tijd te bezorgen.

Het effect van zingeving

Het zal u niet verbazen dat een medewerker gemotiveerder is als hij of zij het idee heeft dat de dagelijkse handelingen de moeite waard zijn en ertoe doen voor zichzelf of voor de omgeving.

Daarnaast zorgt de zingeving er ook voor dat medewerkers meer plezier in het werk ervaren, wat er weer voor zorgt dat ze vitaler zijn en vaak ook een betere gemoedstoestand hebt. Zij zullen dan ook minder vatbaar zijn voor burnout en ziektes.

Weet u zin te geven aan uw leiderschap? Zin hebben in willen zeggen dat je ergens naar verlangt. Als mensen ergens naar verlangen willen ze het erg graag hebben. De kunst van leiderschap aller tijden is om mensen ergens naar te laten verlangen. Nu zouden we onder de noemer van leiderschap 2.0 of inmiddels misschien al 3.0 een mooi nieuw programma kunnen lanceren met het motto dat het helemaal anders moet. Wij vinden wel dat leiders gemiddeld anders leiding zouden moeten geven dan dat zij dat op dit moment doen, maar dat roepen de goeroes al jaren en schijnbaar helpt het niet veel.

Als je als leider nu gewoon eens gaat doen wat de gemiddelde leiderschap goeroe vertelt, denk je niet dat het zou werken? Wij denken van wel, maar waarom is er dan toch zoveel belabberd leiderschap op de wereld en in bedrijven? Dat is een goede vraag die we hier zelf proberen te beantwoorden.

In hun gedrag worden mensen door verschillende aspecten beïnvloed. Om er een paar te noemen:

  • de rol die ze vervullen
  • omgeving en de context waarbinnen het gedrag plaatsvindt
  • hun kennis en vaardigheden
  • hun persoonlijke waarden en geaccepteerde bedrijf of groepswaarden
  • hun gevoel van identiteit
  • hun idee over ZINgeving

Hoewel zingeving hier onderaan het lijstje staat blijkt het ongeveer het allerbelangrijkste te zijn in de beïnvloeding van het gedrag van mensen. Zodra mensen niet meer het gevoel hebben dat wat zij doen iets bijdraagt aan hun gevoel van zingeving, zal de bereidheid om het te blijven doen zienderogen afnemen en uiteindelijk stoppen ze er ook mee. We kennen dit rijtje ook wel als de logische niveaus van Gregory Bateson en later Robert Dilts. De stelling is dat veranderingen op een lager niveau kunnen leiden tot veranderingen op een hoger niveau. Veranderingen op een hoger niveau echter, zullen altijd leiden tot veranderingen op een lager niveau!

Om mensen te beïnvloeden en ook jezelf sneller en met meer zekerheid te laten veranderen is het dus handiger op een zo hoog mogelijk niveau te beginnen. Het niveau van zingeving.

Zingeving is volgens ons een van de essentiële begrippen van leiderschap, naast bewustzijn en verbinding. Over twee laatste later meer. Als leider is het handig, volgens ons zelfs noodzakelijk dat je begrijpt wat jou bezig houdt. Waarvoor doe je wat je doet en waarom wordt je daar blij of juist verdrietig van. Als je dit begrijpt en dat deel ook van de mensen waar je leiding aan geeft kunt en wilt begrijpen werk je letterlijk aan zin in leiderschap.

Leiders met een gevoel voor zingeving lijken beter in staat bezielend leiding te geven en genieten daar meer van. Zij worden eerder gezien als authentiek en als leiders met diepgang.

Geeft u zichzelf nu eens een cijfer op een schaal van 1 tot en met 10 voor uw gevoel voor zingeving als leidinggevende. Wat is uw score en hoeveel ruimte u nog om te verbeteren?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *