,

Ethisch dilemma

Ethisch dilemma

In deze video zien we een TED presentatie van Dan Ariely over onze ethische code en hoe we daarmee kunnen spelen.

Dan Ariely, geboren in 1967, is een Amerikaans-Israëlische hoogleraar psychologie en gedragseconomie aan Duke University in North Carolina (VS). Ariely wordt wereldwijd erkend als een vooraanstaand gedragswetenschapper.

Hij bestudeert de fouten in onze morele code: de redenen waarom wij denken dat het (soms) oké is om te bedriegen of te stelen. Studies wijzen uit dat we inderdaad voorspelbaar irrationeel handelen en dat we beïnvloed worden op manieren die we niet kunnen vatten. Dit veroorzaakt binnen organisatie soms ernstige ethische dilemma’s

Hij raakte op zijn 18de ernstig gewond en moest lang in het ziekenhuis moest verblijven omdat 70% van zijn lichaam ernstig verbrand was. Deze gebeurtenis zou er wel eens toe kunnen hebben geleid dat hij gedragswetenschapper is geworden. De ervaring in het ziekenhuis leidde tot zijn eerste onderzoek naar onlogisch gedrag: terwijl we denken dat we verstandig en afgewogen handelen, bepalen allerlei verborgen irrationele mechanismen in feite wat we doen. Maar ze bepalen ook de mate waarin we “eerlijk” zijn. In deze presentatie gaat hij verder in op het gemak waarmee we verleid kunnen worden om oneerlijk te zijn met de bekende gevolgen voor ons financiële systeem.

Hoewel de presentatie al weer een paar jaar geleden werd gegeven is het onderwerp van het ethisch dilemma nog altijd actueel. Hoe is het binnen uw organisatie gesteld? Hoe speelt u daar met uw leiderschap op in?

4 antwoorden
  • Peter van Dam
   Peter van Dam zegt:

   Hallo Sylvie,
   Dank je voor jouw reactie. Ik onderschrijf jouw doelstelling om door de ontwikkeling van leiderschap de wereld een beetje mooier te maken. Daar hebben we nog een behoorlijke uitdaging! Veel succes in je werk.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *